Verbod bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen

Het kabinet wil het bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen gaan verbieden. De politie kan na een mogelijke toekomstige wetswijziging boetes uitschrijven voor het bezit en/of gebruik van een opvoerset voor de elektrische fiets.

Wat verandert er? Fatbikes en elektrische fietsen moeten voldoen aan de eisen die gelden voor elektrische fietsen met trapondersteuning. Een elektrische fiets die te hard rijdt of met een gashendel is uitgerust, is dus al verboden. Met bepaalde opvoersetjes kon de eigenaar van een e-bike met een druk op de knop de instellingen wijzigen. Het voertuig voldoet door het opvoersetje uit te schakelen weer aan de regelgeving. Door bezit en gebruik van een opvoersetje te verbieden, kan de politie bij de aanwezigheid van een opvoersetje een boete uitschrijven.

Verbod opvoersetjes elektrische fietsen

Een opgevoerde elektrische fiets is geen elektrische fiets

De term opgevoerde elektrische fiets en opgevoerde fatbike zijn eigenlijk onjuist. Door het opvoeren, voldoet de fiets namelijk niet langer aan de wettelijke definitie van een elektrische fiets (met trapondersteuning). Door het opvoeren wordt de fiets een motorvoertuig. De berijder van een opgevoerde fatbike is zich hiervan niet altijd bewust. Dit betekent onder andere dat er geen beroep kan worden gedaan op de wettelijke bescherming voor fietsers na een aanrijding met een motorvoertuig en dat er een verzekeringsplicht en helmplicht geldt.



Bron: www.rtlnieuws.nl

Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

Bereken het hier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Letselschade advocaat