Shockschade

Shockschade is een schadevergoeding voor schade die ontstaat door geestelijk letsel bij een directe confrontatie met het overlijden of ernstig letsel van een naaste.

Voor vergoeding van shockschade is een verklaring nodig van een psycholoog of andere deskundige waaruit blijkt dat er sprake is van geestelijk letsel door het waarnemen van een ongeval of de gevolgen hiervan. Daarnaast moet er sprake zijn van een affectieve band met het slachtoffer. De vereisten voor een schadevergoeding bij shockschade moeten in onderling verband worden bekeken:

  • Geestelijk letsel;
  • Directe confrontatie;
  • Affectieve relatie.

Waaruit bestaat een shockschadevergoeding?

Bij shockschade handelt de aansprakelijke veroorzaker ook onrechtmatig ten opzichte van de partij die geconfronteerd wordt met het letsel. Als is voldaan aan de vereisten voor een shockschadevergoeding kan het slachtoffer daarom alle schade claimen die hiervan het gevolg is. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten, inkomensschade of hulp in de huishouding.

Shockschade, affectieschade en overlijdensschade

Naast shockschade zijn er andere mogelijkheden voor naasten om na een ernstig ongeval een schadevergoeding te krijgen. Onder ander partners, ouders en kinderen hebben bij ernstig letsel of overlijden bijvoorbeeld recht op affectieschade. Dit is een bij wet bepaalt bedrag. De schade die ontstaat door het wegvallen van inkomen en andere bijdragen aan het huishouden valt samen met begrafeniskosten onder overlijdensschade.

Schakel kosteloos een letselschade advocaat in

Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadeadvocaat.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam

    Uw e-mailadres

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Uw bericht

    Onze specialisten

    Oscar Hijink
    Mark Visser
    Marit Herngreen
    Ela Timmermans
    Rianne Bockhoven
    Eelco Driessen
    Charlotte Nieuwenhuis
    Lisa te Braake – Wolters
    Miranda van de Pol
    Michiel van Maanen Winters
    Wim Geurink

    Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

    Bereken het hier

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    Letselschade advocaat