Als je denkt aan gevaarlijke beroepen dan denk je natuurlijk aan beroepen als stuntman, leeuwen temmer of explosieven opruiming. In absolute aantallen valt dit natuurlijk wel mee omdat er nu eenmaal erg weinig mensen in deze sector werkzaam zijn. Er is echter geen tekort aan gevaarlijke beroepen. Het zijn niet alleen de meest voor de hand liggende verdachten maar ook minder logische beroepen hebben veel doden tot gevolg. Denk daarbij aan onroerend goed makelaars, boeren en verkopers van gebruikte auto’s.
Heb jij zelf letselschade opgelopen als gevolg van een ongeluk op het werk en wil je weten of je aanspraak kunt maken op een schadevergoeding? Klik dan hier.
Top 5 van meest gevaarlijke beroepen
1. Bouwvakkers
Bouwvakkers hebben de ongelukkige eer om te worden gekwalificeerd als meest dodelijke beroep. Het ongelofelijke aantal van 39 doden is gevallen in 2012 in de UK. Grotendeels na een val van grote hoogte.
2. Boeren
Boeren zijn ingedeeld in de sectoren bosbeheer en visserij in de statistieken maar met 29 doden zijn zij verantwoordelijk voor meer dan de helft in de gehele sector. 5 mensen vonden de dood als gevolg van contact met dieren. De rest vond plaats in een meer industriële setting.
3. Afvalverwerkers
Hoewel de titulatuur is verander van ‘vuilnisman’ naar afvalverwerker, medewerker vuilverwerking
of operator recyling is het vak zelf niet veranderd; het is vuil en gevaarlijk. In deze functie kwamen in 2012 meer dan 10 mensen om het leven.
4. Garagemedewerkers
Automonteurs en autoverkopers zijn verenigd in de groep garagemedewerkers en deze beroepen hebben 8 mensen gedood.
5. Onroerend goed verkopers
Vier (4) onroerend goed verkopers verloren het leven tijdens de uitvoering van hun beroep. Daarnaast zijn 70 collega’s serieus gewond.
Houd er rekening mee dan in deze cijfers niet het aantal doden is opgenomen ten gevolge van verkeersongelukken, dus de dood van mensen op weg naar en van het werk.
Aantal dodelijke slachtoffers in Nederland versus Europa
Het goede nieuws is dat het aantal dodelijke slachtoffers aan het afnemen is volgens de HSE. Nederland heeft in verhouding tot de UK 80% meer dodelijke slachtoffers op basis van de cijfers uit 2014 met een aantal 0.5 per 100.000 in de UK versus 0.9 per 100.000 in Nederland. Met de 0.9 blijft Nederland onder het gemiddelde binnen de EU dat in negatieve zin wordt aangevoerd door Letland met 3.6 doden per jaar per 100.000 inwoners.
Ondanks alle maatregelen in de bouw en de industrie is elke vorm van letsel op de werkvloer ongewenst. Denkt u aanspraak te kunnen maken op basis van letselschade opgelopen op de werkvloer? Bel ons dan gratis via 0800 44 55 000 of maak gebruik van dit formulier.
Bron: HSE