Het weer heeft ‘natuurlijk’ een grote invloed op de verkeersveiligheid. Weersomstandigheden bepalen deels de omstandigheden op de weg en beïnvloeden het gedrag van de bestuurder. Het meeste onderzoek naar de relatie tussen weer en verkeersveiligheid betreft de invloed van regenval. Maar ook sneeuw, ijzel, laagstaande zon, harde wind en hitte spelen een grote rol. Het aantal verkeersongevallen door hitte neemt toe. Het extreem warme weer van de afgelopen dagen leidt tot 50 extra verkeersdoden op jaarbasis in Nederland.
Extreme hitte zorgt voor meer (verkeers)ongevallen
Hogere temperaturen hebben psychologische en fysiologische gevolgen voor de bestuurder. Volgens een Duitse studie nemen de emoties toe en reageren mensen prikkelbaarder op elkaar tijdens een periode van grote hitte. Daarnaast speelt vermoeidheid en concentratieverlies parten bij hoge temperaturen en neemt de reactiesnelheid af. In Frankrijk signaleerden onderzoekers een wezenlijke verhoging van het aantal ongevallen tijdens een hittegolf. Als verklaring wordt genoemd dat:
- bestuurders op andere tijden van de dag de weg opgaan;
- mensen ’s nachts slechter en minder lang slapen (door de hoge nachttemperaturen) en daardoor dus minder uitgerust zijn.
Het weer zelf kunnen we niet direct beïnvloeden. De negatieve invloeden ervan op de verkeersveiligheid kunnen echter wel beperkt worden door maatregelen te nemen gericht op de mens, het voertuig én de weg.
Gedragsmaatregelen – de mens in het verkeer
Zorg altijd dat u voldoende uitgerust de weg op gaat. Ga bij extreme hitte niet de weg op of overweeg om op een ander tijdstip te gaan rijden.
- Zorg er uiteraard voor dat u voldoende water bij u heeft en op voorhand al voldoende gedronken heeft;
- Een koelbox op de achterbank met fris water is heel erg prettig;
- Een verstuiver met koel water is ook altijd heel erg verfrissend;
- Neem ‘natte doekjes’ mee;
- Probeer de ramen achter af te dekken bijvoorbeeld met theedoeken;
- Kleed je luchtig;
- Houdt de voeten bloot.
Voertuigmaatregelen – techniek in het verkeer
De meeste auto’s beschikken over een airconditioning. Zorg altijd dat deze goed werkt en zorg er ook voor dat de koelstof goed op peil is zodat u niet zult stranden langs de weg. Een defecte motor betekent ook een niet werkende airco. Laat daarom voordat u bijvoorbeeld een lange reis naar Frankrijk of Italië onderneemt altijd uw auto onderhouden. Controleren op koelvloeistof en de motorolie vernieuwen.
- Heeft u geen airco? Probeer dan zeker niet in een zwarte auto de weg op te gaan. Uit onderzoek blijkt dat de temperatuur in een zwarte auto gemiddeld 10 graden hoger (ja 10 graden!) is dan in een witte auto;
- Een technische ontwikkeling die het aantal aanrijdingen positief kan beïnvloeden is het plaatsen van detectoren die waarschuwen en zelfs ingrijpen bij een dreigende botsing.
Bent u slachtoffer van een verkeersongeval door hitte?
Een ongeval komt nooit gelegen en een ongeval tijdens extreme hitte is al helemaal verschrikkelijk. Wij hopen dat u het nooit zult ervaren. Bent u desondanks slachtoffer van een aanrijding? Neem dan altijd eerst contact op met uw letselschadespecialist. Wij zijn uw belangenbehartiger. Bel gratis 0800 44 55 000
Ook interessant: