In dit artikel leg ik uit wat er komt kijken bij het schade claimen bij een kettingbotsing. Kettingbotsingen waarbij meerdere voertuigen achterelkaar tegen elkaar botsen zijn een complexe materie. Ik zal het proberen uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.
Op een mistige drukke maandagochtend is op de A50 ter hoogte van Arnhem een botsing tussen zes voertuigen. De voorste auto remt plotseling af vanwege sterk opkomende mist rondom de Waal. De 2e auto en ook de daarop volgende auto’s moeten daarop volgend ook hard remmen. De derde auto kon niet op tijd remmen waardoor hij tegen de 2e auto aanreed die vervolgens door die aanrijding verder naar voren schoot en op de eerste auto botste. Alle betrokken auto’s hebben een schadeformulier ingevuld omdat ze schade hadden geleden.
De bestuurder van de 2e auto vindt dat de bestuurder die op hem van achteren is ingereden aansprakelijk is voor alle schade aan zijn voertuig en het voertuig van de eerste bestuurder die voorop reed.
Wat zegt de wet?
In de wetgeving gaan we in eerste instantie ervan uit dat de bestuurder van een voertuig verantwoordelijk is voor de schade die deze veroorzaakt bij anderen, tenzij deze veroorzaakt is door een ander. Volgens de wet moet een bestuurder zijn voertuig kunnen stoppen binnen de afstand die hij kan overzien als de weg vrij is. De bestuurder van voertuig nummer 3 weigert aansprakelijkheid omdat hij van mening is dat de bestuurder van voertuig 2 te vroeg heeft geremd én dat de bestuurder achter hem verantwoordelijk is voor de schade omdat die hem voorafgaand aan de botsing met voertuig 2 van achteren had aangereden. Hij stelt dat hij op tijd heeft geremd en dat er in eerste instantie geen materieel contact was tussen zijn voertuig en dat voertuig van bestuurder nummer 2. De aanrijding zou pas zijn veroorzaakt doordat hij zelf vanachter op werd aangereden.
Uiteindelijk komt het er op neer dat iedereeen naar elkaar wijst en een situatie waarbij het eigenlijk niet mogelijk is om goed te bepalen wie nu aansprakelijk is voor welke schade. Hoe moeten wij hier nu mee omgaan?
Om te beginnen is het zo dat de bestuurder die ergens achter op rijdt moet bewijzen dat hij niet aansprakelijk is. De bestuurders hebben allemaal geen bewijs behalve dan hun persoonlijke verklaring. In dit geval is het dus niet mogelijk om af te wijken van de regel dat elke bestuurder de door hem veroorzaakte schade draagt.
Deze zaakt toont aan dat aansprakelijkheid bij kettingbotsingen een complexe zaak is. Het is belangrijk om foto’s te maken. In die specifieke geval zou bijvoorbeeld een remspoor bewijs kunnen zijn dat voertuig 2 op tijd stil stond. Daarnaast kunnen getuigen een verklaring afleggen. Hoe dan ook een lastig verhaal. Denk goed na als u het schadeformulier invult, controleer je woorden en denk na over de gevolgen. Uiteindelijk kan het verstrekkende gevolgen hebben.
WA verzekeraars onderling sloten een Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling
WA-verzekeraars hebben het onderling afspraken gemaakt over hoe gecompliceerde schade op te lossen. Dit is vastgelegd in de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling (OVS). De meeste verzekeraars zijn hiermee akkoord gegaan. De OVS behandelt de afhandeling van verschillende standaardsituaties, zoals een kettingbotsing. Eenvoudig gezegd betekent het dat de verzekeraar van de achterligger telkens de schade van de voorligger moet vergoeden als deze voorligger wordt geraakt.
De gevolgen van een kettingbotsing?
De gevolgen van een kettingbotsing kunnen zeer uiteenlopend zijn. We delen ze in in vier hoofdcategorieën:
Neem altijd contact op met een letselschade advocaat
Lichamelijk, geestelijk en materieel letsel kan verstrekkende gevolgen hebben. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van letselschade veroorzaakt door anderen.
Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd uw eigen specialist in want wij werken alleen in uw belang!
Ons eerste telefonisch advies verplicht u tot helemaal niets en is volledig gratis. Wij werken landelijk!
Vestiging Arnhem
Onderlangs 1
6812 CE Arnhem
(026) 442 39 13
Vestiging Nijmegen
Kerkenbos 1021
6546 BB Nijmegen
(024) 388 66 80
Wellicht ook interessant: