Letselschade woon-werkverkeer

Er is geen overeenstemming of forensische verkeersongelukken – in essentie ongevallen ontstaan tijdens woon- en werkverkeer – ook tot arbeidsongevallen gerekend moet worden. De ESAW methode sluit deze ongelukken uit. De ILO rekent ze wel onder de verantwoordelijkheid met betrekking tot gezondheid en veiligheid op werk hoewel ze wel in een andere categorie worden ingedeeld. Sommige landen waaronder Griekenland, maken geen onderscheid met woon-werkverkeer en ander werk gerelateerde ongelukken. In dit artikel beschrijven wij de aanpak ten aanzien van letselschade woon-werkverkeer.

Letselschade woon-werkverkeer

Hiermee bedoelen wij verkeersongevallen die zijn ontstaan onderweg naar de werkplek vanuit huis. Denk bijvoorbeeld aan de secretaresse die een ongeluk krijgt terwijl ze onderweg is naar haar kantoor. De werkgevers aansprakelijkheid voor woon- werkverkeer is minder eenduidig dan aansprakelijkheid voor ongelukken tijdens werk- werkverkeer.

Wanneer is valt woon-werkverkeer wel onder de aansprakelijkheid van de werkgever?

  1. Als collega’s carpoolen en de chauffeur veroorzaakt een ongeluk onderweg naar bijvoorbeeld een bouwproject. De medereizigers kunnen de schade in ieder geval verhalen op de WA-verzekering van de chauffeur waardoor deze dan zelf met de schade blijft zitten. Dit vond de rechter niet redelijk.
  2. Een andere uitzondering is wanneer je onderweg vanuit of naar huis iets moet afleveren in naam van je werkgever. Denk hierbij bijvoorbeeld aan post naar het postkantoor brengen of een pakketje afleveren of ophalen bij een klant of leverancier.
letselschade woon-werkverkeer
Arbeidsongeval woon werkverkeer

Op een lijn met de werkzaamheden

De Hoge Raad heeft op 19 december 2008 (LJN: BG7775) besloten dat de werkgever in beginsel niet aansprakelijk is tegenover de werknemer (o.g.v. art. 7:658 BW: werkgeversaansprakelijkheid) voor schade die ontstaan is door een ongeval tijdens woon-werkverkeer, omdat dit zich in de privésfeer bevindt. Dit is hij ook niet op voet van art. 7:611 BW (goed werkgeverschap).

Er moet altijd sprake zijn van een bijzondere omstandigheid waardoor het woon- werkverkeer op één lijn gesteld kan worden met het uitvoeren van de werkzaamheden. In het voorbeeld zoals vermeld in de vorige alinea van dit artikel kan een werkgever aansprakelijk worden gesteld voor de schade van de werknemer.

Denkt u dat u voor een schadevergoeding in aanmerking komt? Neem dan even contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend overleg. Bel gratis 0800 44 55 000 of stuur ons een bericht via dit formulier.

    Heeft het ongeval minder dan 3 jaar geleden plaats gevonden?
    JaNee

    Heeft u het ongeval veroorzaakt?
    JaNee

    Heeft u medische zorg gekregen?
    JaNee

    Aan welke lichaamsdelen heeft u letsel?
    HoofdNekSchouderArmElleboogPolsHeupBeenKnieRugHandVoetAnders

    Uw naam

    Uw e-mailadres

    Uw telefoonnummer

    Alternatief telefoonnummer

    Onderwerp

    Samenvatting

    Het was voor mij een bijzondere prettige ervaring dat men de nasleep van het ongeval van mij overnam en behartigde. De vakmensen van Hijink Advocaten hebben dit voor mij op een uitstekende wijze gedaan in  de moeilijke tijd na het ongeval. Het gaf me de rust om me volledig te concentreren op m’n herstel en me niet druk te maken over (vervelende) nasleepzaken! Tactvol en deskundig was de benadering, aan alles werd gedacht. Het heeft zeker bijgedragen aan een snel herstel. Na anderhalf jaar weer een ongeval; ook dit werd snel en vakkundig behartigd. Ik vond dit erg bijzonder; een ongekende hulp en nog gratis ook !! Ten slotte; Ik zal Hijink Advocaten aan anderen aanbevelen om hun belangen te laten behartigen. In goede gezondheid.

    dhr. Wim Heurneman, Doetinchem

    Onze specialisten

    Oscar Hijink
    Mark Visser
    Marit Herngreen
    Ela Timmermans
    Rianne Bockhoven
    Eelco Driessen

    Om de hoogte te bepalen van het smartengeld wordt veel gebruik gemaakt van de smarten geldwijzer. Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij u een indicatie geven.

    Bereken het hier

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    Letselschade advocaat