Een letselschadevergoeding is een vergoeding die de veroorzaker van letsel betaalt aan het slachtoffer. De vergoeding bij letselschade bestaat uit alle kosten, schade en gemiste inkomsten die het gevolg zijn van het gewond raken en uit smartengeld.
Ook de kosten van de schadeclaim zijn een deel van de schadevergoeding. U schakelt daarom gratis een letselschade advocaat in om uw schade te laten afhandelen.
Wanneer bestaat er recht op een letselschadevergoeding?
Om aanspraak te maken op een letselschadevergoeding moet de aansprakelijkheid vast staan. Dit betekent dat de tegenpartij of een rechter vaststelt dat er een verplichting bestaat om de schade te betalen. Deze verplichting ontstaat bijvoorbeeld als een werkgever onvoldoende doet voor de veiligheid van werknemers, door een verkeersovertreding of door het veroorzaken van een gevaarlijke situatie. In veruit de meeste zaken is de tussenkomst van een rechter niet nodig en wordt de aansprakelijkheid vastgesteld in onderhandelingen.
Waaruit bestaat een letselschadevergoeding?
De letselschadevergoeding bestaat grofweg uit een vergoeding voor materiële en immateriële schade.
De materiële schade bestaat uit extra kosten, schadeposten en verlies van inkomen. Denk bijvoorbeeld aan minder inkomen of omzet, hulp in de huishouding, reis- en parkeerkosten, schade aan eigendommen, reparatiekosten, studievertraging of woningaanpassing.
Immateriële schade bestaat uit leed, pijn en verlies van levensvreugde. De vergoeding voor immateriële schade noemen we smartengeld.
Hoe berekenen we een letselschadevergoeding?
Om de schadeclaim te berekenen tellen we alle schadeposten bij elkaar op. Uw letselschade advocaat stelt hiervan een overzicht op. Dit noemen we een schadestaat.
De hoogte van het smartengeld bepalen we aan de hand van eerder betaalde smartengeld bedragen in soort gelijke gevallen.
Letselschadevergoedingen voor naasten en nabestaanden
Ook nabestaanden, naasten en familieleden hebben in sommige gevallen recht op een schadevergoeding. Bijvoorbeeld bij overlijdensschade waarbij een vergoeding mogelijk is voor begrafeniskosten en gemist levensonderhoud. Nabestaanden en naasten kunnen bovendien recht hebben op affectieschade bij overlijden of ernstig letsel. Shockschade is een vergoeding voor geestelijk letsel dat ontstaat door een confrontatie met met een ongeval van een naaste.
Werkgevers leiden schade als een werknemer ziek thuis zit. Als een ander verantwoordelijk is voor de uitval van een werknemer dan bestaat er recht op vergoeding van loonschade.
Schakel kosteloos een letselschade advocaat in
Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadeadvocaat.nl of vul het onderstaande contactformulier in.