Loonschade is de schade die een werkgever lijdt door het doorbetalen van loon en de re-integratiekosten van een werknemer die tijdelijk niet werkt door letselschade. De loondoorbetalingsplicht bij ziekte verplaatst (een deel van) de schade van een gewonde werknemer naar de werkgever.
Als een werknemer na een ongeval tijdelijk geen arbeid verricht, ontstaat er zogenaamde loonschade. De werkgever kan deze loonschade verhalen op de aansprakelijke veroorzaker van het ongeval.
Loonregres
Het vorderen van loonschade bij de aansprakelijke partij noemen we loonregres. De werkgever betaalt de schade van de zieke werknemer, waardoor een regresvordering ontstaat op de partij die aansprakelijk is voor de schade van de werknemer. Door een loonregresvordering voorkomt de werkgever dat zij deze loonschadekosten zelf betaalt.
Welke kosten kan de werkgever verhalen bij loonschade
De werkgever kan bij letselschade het netto doorbetaalde loon en de re-integratiekosten verhalen op de aansprakelijke partij. Onder het doorbetaalde netto loon vallen het basissalaris, vakantiegeld en bonussen. Bij de re-integratiekosten kunt u denken aan de kosten van een bedrijfsarts, begeleiding bij de terugkeer en kosten voor aanpassing van een werkplek.
Verjaring loonschade claim
De loonschadeclaim verjaart na 5 jaar. De verjaring begint te lopen op de eerste dag van het verzuim van de werknemer.
Laat uw loonschade verhalen
Bespreek uw mogelijkheden met een specialist. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadeadvocaat.nl of vul het onderstaande contactformulier in.