In dit artikel beschrijf ik het thema ‘verkeersongeval auto’ waarbij ik uitleg wat de oorzaken kunnen zijn en hoe u moet handelen wanneer dit u overkomt.
Wat moet u doen na een verkeersongeval met een auto?
Als u slachtoffer bent van een ongeluk met een auto dan zijn er enkele stappen die u in een bepaalde volgorde moet aflopen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is en u zich houdt aan de wet met het oog op het tot stand komen van een claim via de verzekeraar. Volgens verzekeraars zullen de volgende stappen u helpen bij het maken van belangrijke besluiten als u bij een auto-ongeluk / verkeersongeval betrokken bent ongeacht of het ongeval door uw fout veroorzaakt is.
STAP 1
Controleer uzelf op eventueel letsel
Als u letsel heeft opgelopen belt u meteen 112 of vraagt u iemand anders omdat voor u te doen. Als u ernstig letsel heeft opgelopen probeer dan niet te bewegen en wacht op het verplegend personeel.
STAP 2
Controleer uw passagiers op letsel
Als u nagenoeg geen letsel heeft en veilig kunt bewegen controleer dan uw passagiers in de auto. Als iemand letsel heeft opgelopen neem dan contact op met de hulpdiensten of vraag een bijstander om te bellen voor hulp.
STAP 3
Zorg dat u veilig bent
Als het mogelijk is probeer dan naar de zijkant van de weg te verplaatsen of naar de stoep. Als uw auto nog kan rijden en een gevaar vormt op de weg, verplaats hem dan naar de zijkant van de weg. In alle andere gevallen laat u de auto staan en zorgt u zelf dat u in veiligheid komt.
STAP 4
Bel 112
Als het ongeluk als een minimaal ongeluk met enkel blikschade is of een frontale botsing, het bellen van de politie is belangrijk en aan te raden. De politie zal ter plekke het schadeformulier invullen en de situatie in kaart brengen. Als de politie niet op locatie kan komen vul dan zo goed mogelijk het schadeformulier in of ga naar het dichtsbijzijnde politiekantoor. Het kan zijn dat uw verzekeraar bij het indienen van uw schade vraagt om het politierapport. Dit kan helpen bij een eventuele claim.
STAP 5
Wacht op hulp
Zet je motor uit en eventueel de alarmlichten aan. Plaats een gevarendriehoek op 200 meter om andere weggebruikers te waarschuwen.
STAP 6
Wissel informatie uit
Als u zich ervan verzekerd heeft dan niemand letsel heeft opgelopen wissel dan contactinformatie uit en de gegevens van de verzekeraar. Denk daarbij aan het volgende:
- Volledige naam en contactinformatie
- Verzekeraar en polisnummer
- Rijbewijs en kentekenplaat nummer
- Merk, kleur en model voertuig
- Plek van het ongeluk
Wij adviseren u niet te discussiëren over de oorzaak van het ongeluk bij het doorlopen van de feiten met de andere bestuurder. Als u een verzekeringsclaim indient dan zal een specialist uw claim beoordelen en bepalen bij wie de oorzaak ligt op basis van een voertuig inspectie, de informatie die u gegeven heeft en de andere betrokken partij en eventueel ondersteunend materiaal waaronder het politierapport en foto’s op locatie.
STAP 7
Leg het ongeluk vast in een document
Wij adviseren u de volgende maatregelen te nemen.
- Identificeer de hulpverleners, vraag om naam en nummer;
- Vraag om een kopie van het verslag: vraag de politiebeambten om een kopie van hun verslag. het kan zijn dat uw verzekeraar hierom vraagt;
- Maak foto’s: leg het ongeluk goed vast door middel van foto’s van uw voertuig vanuit meerdere hoeken, waarbij u de schade laat zien aan beide voertuigen. Maak ook een foto van het nummerbord van de andere auto. Deze kunt u dan later overdragen aan uw verzekeraar.
- Noteer namen en adressen van alle betrokken partijen, ook van de passagiers in het andere voertuig.
- Spreek met getuigen. Als er getuigen zijn, vraag dan om hun naam en contactinformatie.
STAP 8
Neem contact op met uw letselschade advocaat
Letseladvocaten weten als geen ander hoe zij uw belangen kunnen verdedigen. Door kort overleg te voeren met een letselschadespecialist wordt u bewust gemaakt van de aanvullende aspecten bij een ongeluk. In de praktijk zijn wij vaak blij dat we nog leven en willen we geen sores maar vaak blijken ongelukken toch op een later tijdstip tot nare gevolgen te leiden. Eventuele klachten die weken later nog bestaan of die in een keer naar voren komen kunnen samenhangen met het ongeluk. Als u dit niet van te voren goed afwikkelt dan heeft u later geen poot om op te staan en kunt u geconfronteerd worden met hoge kosten. Dat wilt u niet. Dus, altijd overleg met een letselschade advocaat.
STAP 9
Informeer uw verzekeraar en start met de claim
Neem in overleg met uw advocaat contact op met uw verzekeraar.
Verkeersongeval met een auto
Een ongeluk heeft zelfs invloed op de meest ervaren bestuurder en kan ervoor zorgen dat u niet logisch handelt. Wij hebben het talloze keren meegemaakt dat slachtoffers zelfs vergeten aangifte te doen omdat ze zo onder de indruk zijn van het gebeurde. Als u bovenstaande stappen volgt dan heeft u een goede basis gelegd voor een succesvolle afwikkeling van de schade en hoeft u zich weinig zorgen te maken.
Lichamelijk, geestelijk en materieel letsel kan verstrekkende en levenslange gevolgen hebben voor onze cliënten. Bel 0800 44 55 000 als u slachtoffer bent van letsel veroorzaakt door anderen.
Hijink Advocaten is 100% gespecialiseerd in letselschade en wij werken met een compleet team van specialisten en advocaten om uw belangen te behartigen. Schakel bij letselschade altijd een specialist in want wij werken alleen in uw belang.
Ons eerste telefonisch advies verplicht u tot helemaal niets en is volledig gratis.