De werkgever moet de werkplek zo inrichten dat er geen gevaar bestaat dat werknemers letsel oplopen tijdens het werk. Deze recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam ziet op een werknemer die struikelt over de rails van een (verwijderde) schuifdeur. De rechter beslist dat de werkgever aansprakelijk is, omdat de werknemer geen rekening hoefde te houden met een hoogteverschil van 3 centimeter.
Het bedrijfsongeval vindt plaats in een tram remise. Na een rit met een monumentale tram loopt de vrouw terug naar de tram om haar vergeten tas op te halen. Direct na het binnenlopen struikelt de vrouw over de rails en komt zij ten val.
De gewonde werkneemster was eigenlijk geen werkneemster, maar een vrijwilligster. De zorgplicht van de werkgever geldt ook voor vrijwilligers en andere ondergeschikten. Voor de beoordeling van een bedrijfsongeval maakt het derhalve geen verschil of er sprake is van een werknemer, vrijwilliger of stagiair.

Klein goed zichtbaar hoogteverschil?
De werkgever betwist dat er sprake is van een gevaarlijke situatie. Er was sprake van een klein hoogteverschil dat goed zichtbaar was waarover nooit eerder iemand viel:
‘Zij betwist dat sprake was van een gevaarlijke situatie. De schuifdeurrails was goed zichtbaar en bevond zich direct na de ingang, waar het plaveisel overgaat in ander gesteente. De rails stak slechts ongeveer 1,5 cm uit. Ten tijde van het ongeval was het licht, dus de verhoging was ook goed zichtbaar. Zij wijst er op dat in de 46 jaar dat deze rails er lag er nog nooit iemand ten val is gekomen over deze rails. Zij had de rails ten tijde van het ongeval nog niet overal verwijderd omdat het een tijdrovende klus is.’
Geen rekening houden met hoogteverschil van 3 cm
De rechter oordeelt dat personen geen rekening hoeven te houden met een hoogteverschil van 3 centimeter vlak na de ingang. Dit betekent dat de werkgever aansprakelijk is voor de letselschade van de gestruikelde werknemer:
‘Nu de schuifdeur inmiddels was verwijderd en de rails geen dienst meer deed, had [eiseres] er niet op bedacht hoeven te zijn dat er ter plaatse een schuifdeurrail van minimaal 3 cm hoog boven de grond uitstak. Dat het in een loods was, maakt dit niet anders. Het struikelen over een obstakel van 3 cm of hoger is niet te beschouwen als de verwezenlijking van een alledaags gevaar in een loods waarvoor niet behoeft te worden gewaarschuwd. [eiseres] behoefde vlak na de ingang van de loods een dergelijke verhoging niet te verwachten.’
Rails verwijderen of waarschuwen voor aanwezigheid
De rechter wijst nog op twee eenvoudige veiligheidsmaatregelen. Onduidelijk is waarom de rail niet eerder verwijderd kon worden. Daarnaast had het bedrijf een waarschuwing kunnen plaatsen bij het hoogteverschil:
‘Niet is gebleken dat EMAA het restant van de rails niet eerder had kunnen verwijderen. EMA had bovendien maatregelen kunnen nemen om een veiligere situatie te creëren. Zij had bijvoorbeeld bij de ingang een waarschuwingsbord kunnen plaatsen. Dat heeft zij nagelaten. Dat niet eerder iemand gestruikeld is, maakt dat niet anders.’
Bewijs van hoogteverschil
Na het ongeval verwijdert de werkgever de rails. De werkgever stelt dat deze slechts 1 centimeter uit de grond staken. Volgens de gevallen werknemer was het hoogteverschil 3 centimeter. De rail is inmiddels verwijderd. De werkgever laat iemand verklaren dat de rail 1,5 centimeter hoog was. Hiertegenover staat een foto van een deel van de rail dat is achtergebleven. Op grond van dit bewijs stelt de rechter vast dat het hoogteverschil 3 centimeter was:
‘ Het komt voor risico van EMA dat het niet meer mogelijk is om exact vast te stellen hoe hoog de rails ten tijde van het ongeval ter plaatse was. Nu [eiseres] met een foto van een nabij gelegen stukje rails dat (nog) niet was verwijderd, heeft aangetoond dat deze meer dan 3 cm hoog was, zal van deze hoogte van de schuifdeurrails waarover [eiseres] is gestruikeld worden uitgegaan.’
Aanpassen veiligheid na bedrijfsongeval
Als er na een ongeval bewijs verdwijnt dan wordt de onzekerheid (meestal) uitgelegd in het nadeel van de partij die verantwoordelijk is voor het ontbreken van bewijs. In dit geval wordt de rail uit het bedrijfspand verwijderd. Het bedrijf kan daarom niet aantonen wat de daadwerkelijke hoogte van de rail was.
Neem contact op met een letselschade advocaat
Bel naar 0800 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadeadvocaat.nl of vul het onderstaande contactformulier in.
Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Amsterdam 18 februari 2025, ECLI:NL:RBAMS:2025:1134