Onlangs namen wij met verbazing kennis van de uitleg die een verzekeraar gaf aan een bepaling over de verschuldigdheid van wettelijke rente in haar polisvoorwaarden. Omdat deze standaard voorwaarde in een groot aantal polisvoorwaarden is opgenomen, willen wij u hierover informeren. Wij vrezen dat ook bij andere verzekerden een beroep is gedaan op deze bepaling waardoor de verzekeraar een te laag bedrag aan wettelijke rente betaalde.
De betreffende bepaling luidt als volgt:
‘De hierboven genoemde rente is evenwel niet meer verschuldigd nadat de verzekeraar een voorschot op de uitkering terzake van blijvende invaliditeit ter beschikking heeft gesteld.’
De bepaling stond in dit geval in de polis van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar komt ook voor in de voorwaarden van andere verzekeringen.

Geen recht op wettelijke rente na betalen voorschot
De verzekeraar nam het standpunt in dat er geheel geen wettelijke rente meer verschuldigd was nadat er een eerste voorschot was betaald. De verzekeraar betaalde wettelijke rente over dit eerste voorschot en nam vervolg het standpunt in dat er over verdere voorschotten en de eindbetaling geen wettelijke rente verschuldigd was.
Wettelijke rente over een schadevergoeding
Uiteraard klopt deze door de verzekeraar gegeven uitleg van deze bepaling niet. De verzekeraar kan in dat geval immers door de betaling van een zelf vastgesteld voorschot, eenzijdig bepalen welk bedrag er aan wettelijke rente verschuldigd is. De verzekeraar betaalt immers alleen wettelijke rente over het eerste voorschot.
Nazorg – Klagen helpt
Ook na het afronden van een letselschadeclaim staan wij onze cliënten bij. In dit geval nam onze cliënt contact op, omdat hij geen wettelijke rente kreeg over een tweede voorschot van zijn arbeidsongeschiktheidsverzekeraar. Nadat de verzekeraar nogmaals om een toelichting was gevraagd en haar standpunt herhaalde, hielpen wij cliënt een klacht in te dienen. Bij de toelichting van haar standpunt bood de verzekeraar aan (geheel onverplicht volgens haar) om 50% van de wettelijke rente te betalen. De daarna ingediende klacht werd gegrond verklaard. Deze gang van zaken roept bij ons de vraag op of deze handelswijze wordt toegepast om onder de verschuldigdheid van wettelijke rente uit te komen.
Intern klagen bij verzekeraar
Een klacht indienen bij een verzekeraar is een voorwaarde voor het indienen van een klacht bij het KIFID. De klacht moet dus eerst intern worden afgehandeld, voordat de verzekerde een de klacht door een externe commissie kan laten beoordelen. Als u een verschil van mening heeft met een verzekeraar is gebruik maken van de interne klachten procedure altijd een goed idee. Door gebruik te maken van de interne klachten procedure is het voor de verzekeraar duidelijk dat u bereid bent een klacht in te dienen om uw gelijk te halen.
Gratis advies en rechtsbijstand bij letselschade
Bel naar 0800 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadeadvocaat.nl of vul het onderstaande contactformulier in.