Bij letselschade bestaat er meestal recht op een voorschot. Als de aansprakelijkheid en de schade zijn erkend, dan betaalt de aansprakelijke partij een voorschot op de letselschadevergoeding.
Voorwaarden voor het krijgen van een voorschot bij letselschade zijn dat de aansprakelijkheid en de schadepost vaststaan. Erkenning van de aansprakelijkheid betekent dat de tegenpartij of een rechter bevestigt dat er een verplichting bestaat om de schade te vergoeden. Een tweede voorwaarde voor een voorschot op een letselschadevergoeding is dat de schadepost is erkend. Dit betekent dat de tegenpartij bevestigt dat de schade daadwerkelijk is geleden en het gevolg is van het ongeval.
In veel gevallen moeten een letselschadevergoeding en een voorschot helaas worden afgedwongen. Hierbij mag u op kosten van de aansprakelijke partij rechtshulp inschakelen.
Letselschade advocaat voor een letselschade voorschot
Raakte u gewond door een ander schakel dan kosteloos een letselschade advocaat in om zo snel mogelijk een schadevergoeding en een voorschot te krijgen.
Gedragscode Letselschade: uitbetaling voorschot binnen 14 dagen
In de gedragscode letselschade staat dat een voorschot binnen 14 dagen wordt uitbetaald. Deze veertien dagen gaan in op het moment dat de schadepost is erkend. In de meeste gevallen betaalt de tegenpartij het voorschot dus binnen 14 dagen uit.
Wettelijke rente
De aansprakelijke partij heeft belang bij het betalen van een voorschot, omdat dit voorkomt dat de wettelijke rente over de schade verder oploopt. De schadevergoedingsplicht ontstaat als de schade ontstaat of bekend wordt. Vanaf het moment dat de schadevergoedingsplicht ontstaat, is de veroorzaker wettelijke rente verschuldigd. We berekenen de rente tot het moment van betaling.
Smartengeld voorschot
Ook een voorschot op het smartengeld is mogelijk. De voornaamste voorwaarde voor een voorschot is dat de immateriële schade (lijden, leed en verlies van levensplezier) is erkend.
Belang van een voorschot bij letselschade
Het afhandelen van letselschade eindigt met een eindregeling. In afwachting van de eindregeling betaalt de aansprakelijke partij voorschotten. Schade berekenen is pas mogelijk als alle gevolgen van het gewond raken inzichtelijk zijn. Door de ernst van het letsel en/of complicaties bij het herstel duurt het daarom soms lang voordat letselschade is afgehandeld.
Betekenis restitutierisico
Restitutierisico is een term die u mogelijk tegenkomt in een discussie over bevoorschotting. Een beroep op het restitutierisico betekent dat een voorschot niet wordt betaald, omdat de ontvanger het bedrag mogelijk niet kan terugbetalen. Als een verzekeraar een bedrag voorschiet en dit achteraf niet verschuldigd is dan moet de ontvanger het bedrag terugbetalen.
Kosteloos een letselschade advocaat inschakelen
Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadeadvocaat.nl of vul het onderstaande contactformulier in.