Veel voorkomende vormen van letselschade ten gevolge van een kettingbotsing: De meeste mensen zijn in de veronderstelling dat achteraanrijdingen in de regel niet meer zijn dan blikschade door de toegenomen veiligheid van voertuigen door constructie, airbags en gordels. Het is echter verrassend dat een achteraanrijding serieuze gevolgen kan hebben. Veel mensen die het slachtoffer zijn van een achteraanrijding dragen de gevolgen gedurende maanden, zo niet jaren. Hieronder geef ik een overzicht van de meest voorkomende blessures ten gevolge van een achteraanrijding.
Nekletsel ten gevolge van een achteraanrijding
Dit is de meest voorkomende klacht ten gevolge van een achteraanrijding vaak in een zin genoemd met ‘whiplash’. Dit is een verzamelnaam voor heel veel klachten van verschillende aard, denk aan beschadiging of gevoeligheid van de zachte weefsels, spieren, zenuwen en ook wervels. Zacht weefsel kan ook beschadiging vertonen in de vorm van blauwe plekken en scheuren. Een achteraanrijding kan ervoor zorgen dat het hoofd van iemand met grote kracht van richting verandert. Dit veroorzaakt pijn, stijfheid of een beperking in de bewegingsvrijheid. In de praktijk komt het er vaak op neer dat fysiotherapie nodig is en wellicht gedurende een bepaalde periode verminderd vermogen om te kunnen werken.
Rugklachten ten gevolge van een achteraanrijding
Onze rug is een complex geheel van makkelijk te beschadigen delen waaronder spieren, gewrichten en zacht weefsel. Omdat we bij vrijwel elke beweging gebruik maken van onze rug zullen zowel hoge als lage rugklachten een enorme invloed hebben op ons leven. Slachtoffers van serieus rugletsel zijn vaak langdurig verhinderd op he werk en het herstel neemt veel tijd in beslag. Vaak ook is fysiotherapie niet voldoende en is een operatie noodzakelijk.
Hersenletsel door achteraanrijdingen
Slachtoffers van achteraanrijdingen stoten vaak met hun hoofd tegen verschillende onderdelen. Zelfs als een airbag je beschermt tegen de kracht van inslag op het stuurwiel of de voorruit kunnen mensen het raam raken of via de terugslag de stoelleuning. Daarnaast kunnen losse rondvliegende onderdelen en een scherp voorwerp enorm veel schade aanrichten op hoge snelheid aan de hersenen. Hersenletsel is zelfs mogelijk zonder daadwerkelijk contact en alleen al door de enorme versnelling na de aanrijding waarbij de hersenen binnen de schedelvloeistof tegen de schedel worden gedrukt met geestelijke en lichamelijke gevolgen.
Beschadiging van de ruggenwervel ten gevolge van een achteraanrijding
De ruggenwervel is een vitaal onderdeel van ons lichaam dat ons helpt om te bewegen, het heeft gevoelsmatige kenmerken en helpt bij het functioneren van organen. Het weefsel in de ruggenwervel is kwetsbaar en kan makkelijk beschadigen als de schijven op elkaar worden gedrukt of op een andere manier uit lijn worden gedrukt. In veel gevallen heeft schade een tijdelijk of permanente verlamming tot gevolg en is ziekenhuisopname vereist om de patiënt te stabiliseren en bewaken. Veel slachtoffers van een beschadiging van de ruggenwervel zijn voor het leven beperkt in hun beweging en functioneren.
Gebroken botten als gevolg van een achteraanrijding.
Heel veel botten kunnen breken door een aanrijding van achterop. Zelfs een airbag kan botbreuken in het gezicht, de handen of armen tot gevolg hebben. Ook benen en knieën kunnen breken door een botsing met het dashboard. Gelukkig zullen veel gebroken botten snel genezen en zijn slechts weinig medische bezoeken nodig en doet de tijd zijn helend werk. Echter, het kan ook zijn dat bij sommige, meer complexe botbreuken en verbrijzeling juist complexe operaties nodig zijn en een langdurige revalidatie. Zelfs met een goede behandeling wil het niet zeggen dat iemand altijd voor de volle 100% herstelt van een botbreuk en volledig pijnvrij wordt.