Werknemer sluit zichzelf op en raakt gewond bij intrappen deur

Een werknemer sluit zichzelf op als een deur achter hem dichtvalt. De werknemer heeft geen sleutel of telefoon en besluit de deur open te trappen. Bij het opentrappen van de deur ontstaat enkel letsel. Althans dat stelt de werknemer. De werkgever betwist dat er letsel ontstond bij het intrappen van de deur. Is er bewijs waaruit blijkt dat de letselschade ontstond tijdens het bedrijfsongeval?

Deze recente uitspraak toont goed aan hoe belangrijk het is om bewijs vast te leggen na een bedrijfsongeval. Het slachtoffer claimt een letselschadevergoeding vanwege enkelletsel. Na het ongeval heeft hij niet direct last van zijn enkel. Pas enkele maanden na het incident bezoekt de werknemer een dokter. Een verslag van dit bezoek wordt als bewijs aangevoerd. Daarnaast bestaat het bewijs uit een opgenomen telefoongesprek dat hij met zijn partner voerde enkele uren na het incident. Bovendien zijn er verklaringen opgesteld door de moeder en partner van het slachtoffer. Deze verklaringen zijn echter pas 3,5 jaar na het ongeval opgesteld. De rechter oordeelt dat aannemelijk is dat de werknemer zichzelf opsloot en de deur intrapte. Uit het bewijs blijkt echter niet dat de enkel-klachten ontstonden door het intrappen van de deur. De schadeclaim wordt daarom afgewezen.

Werknemer sluit zichzelf op en raakt gewond bij intrappen deur, Rechtbank Zeeland-West-Brabant 2 april 2025, ECLI:NL:RBZWB:2025:1901
Het slachtoffer heeft letsel aan zijn enkel, maar kan niet bewijzen dat het letsel ontstond toen hij op het werk een deur intrapte.

Bezoek altijd direct een arts na een bedrijfsongeval

De werknemer moet voor een letselschadevergoeding na een bedrijfsongeval aantonen dat hij of zij gewond raakte tijdens het werk en daardoor schade opliep. Daarvoor is het belangrijk om direct een dokter te bezoeken. Bezoek ook een dokter als er geen klachten zijn direct na het bedrijfsongeval. Neem na een bedrijfsongeval contact op met een van onze specialisten om uw schadeclaim en het vastleggen van bewijs te bespreken. Wij handelen uw schade kosteloos voor u af.

Pas maanden na het ongeval bezoekt slachtoffer een dokter

Het bewijs bestaat onder meer uit medische informatie. Deze informatie is vastgelegd toen het slachtoffer enkele maanden na het ongeval een dokter bezocht. Het tijdsverloop betekent dat niet kan worden uitgesloten dat het letsel op een ander moment ontstond. De medische informatie toont daarom niet aan dat het slachtoffer enkelletsel opliep bij het intrappen van de deur:

‘Hoewel het letsel past bij het intrappen van een deur, betekent dit niet dat het letsel daadwerkelijk is veroorzaakt op 22 februari 2020 tijdens het werk. Deze informatie geeft slechts aan dat dit letsel daardoor kan zijn ontstaan, maar sluit andere oorzaken of een ander moment van het oplopen van het letsel niet uit. Gezien het tijdsverloop van maanden kan het letsel ook door een andere oorzaak of op een ander moment zijn ontstaan.‘

In telefoongesprek wordt enkelletsel niet genoemd

Het slachtoffer overlegt ook een opname van een telefoongesprek dat hij na het ongeval met zijn partner voerde. In dit gesprek zegt het slachtoffer dat hij hoopt dat hij zijn gewrichten niet heeft beschadigd. In het gesprek zegt het slachtoffer niet dat hij enkel pijn heeft of last heeft van zijn enkel. Uit dit gesprek blijkt daarom niet dat er enkelletsel ontstond door het intrappen van de deur:

‘[eiser] merkt in het gesprek alleen op dat hij hoopt dat hij zijn gewrichten niet te veel heeft beschadigd. In het gesprek zegt hij (bijvoorbeeld) niet dat hij last heeft van zijn rechterenkel of zijn rechterenkel pijn doet.’

Getuigen verklaringen van familieleden

Het bewijs bestaat verder uit twee verklaringen. Deze verklaringen zijn opgesteld door de moeder en partner van het slachtoffer. Ook dit bewijs is volgende de rechter onvoldoende. De verklaringen zijn namelijk pas 3,5 jaar na het incident op papier gezet. Daarnaast kijkt een rechter altijd naar de verhouding tussen de partij bij de rechtszaak en de getuige die een verklaring opstelt. Omdat het in dit geval gaat om de partner en de moeder van het slachtoffer vindt de rechter dat de verklaringen niet aantonen dat het enkelletsel ontstond door het intrappen van de deur:

‘De verklaringen zijn namelijk van meer dan 3,5 jaar na het incident opgesteld en de familieverhouding kan meebrengen dat de moeder en vrouw van [eiser] , al dan niet bewust, door de belangen van [eiser] zijn beïnvloed.’

Hoelang kan ik schade claimen na een bedrijfsongeval?

Over het algemeen verjaart een schadeclaim na 5 jaar. In de meeste gevallen is het claimen van de schade van een bedrijfsongeval na vijf jaar niet meer mogelijk. Voor een succesvolle schadeclaim is het wel belangrijk dat er direct bewijs wordt vastgelegd.

Gratis advies en rechtsbijstand bij letselschade

Bel naar 0800 44 55 000, stuur een e-mail naar info@letselschadeadvocaat.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam

    Uw e-mailadres

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Uw bericht

    Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Zeeland-West-Brabant 2 april 2025, ECLI:NL:RBZWB:2025:1901

    Heeft u recht op een letselschade vergoeding?

    Test het hier

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    Letselschade advocaat